Ново изследване разкри, че нашите навици за миене на ръце по време

...
Ново изследване разкри, че нашите навици за миене на ръце по време
Коментари Харесай

Мием ли ръцете си грешно при готвене?

Ново проучване разкри, че нашите привички за миене на ръце по време на приготвянето на храната за ястие в дома, са толкоз неправилни, че евентуално носим тонове бактерии на масата, без даже и да разбираме за това. Добрата вест е, че този проблем се оказва относително елементарен за разрешаване. Екипът от учени е предиздвикал 383 доброволци да подготвят бъргъри от пуешко месо и салата в особено конструирани кухни, в които всяка стъпка от процеса по подготвяне на храната е била наблюдение на учените. За да се мери разпространяването на евентуалната болест от неприятна хигиена и несполучливо измиване на ръцете на “домакините ”, суровите бъргъри са били заразявани с РНК вирус, наименуван бактериофаг MS2. Вирусът е безопасен за хората, само че може да спомогне за разпространяването на доста по-сериозни патогени като норовирусите, които могат да причинят хранително отравяне.

Оказало се, че 97% от участниците не са подхванали предложените от Центъра по предварителна защита и надзор на заболяванията стъпки за вярно миене на ръцете. Ето и самите стъпки, които подсигуряват триумф с хигиената при миенето на ръцете:

Намокрете ръцете си, натъркайте ги със сапун, търкайте ги една в друга за най-малко 20 секунди, изплакнете и ги изсушете, като използвайте или суха забрадка (!), или кухненски сешоар за ръце.

Оказало се, че 79,5% от участниците не са търкали ръцете си в продължение на 20 секунди. В резултат на което към 50% от участниците са заразили бъргърите с вируса. За да сте сигурни, че пазите добра хигиена в кухнята, просто търкайте ръцете си със сапун най-малко 20 секунди и по-късно използвайте суха и чиста забрадка.

Science Alert

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР